Tahini (pastă de susan) făcut în casă (2024)

Publicat la de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Află cum să faci acasă pasta de susan - tahini, simplu, rapid și mult mai ieftin decât cea cumpărată din magazin. Nu ai nevoie decât de 2 ingrediente!

Cel puţin în perioadele de post facem foarte des hummus, reţeta libaneză de pastă de năutpe care o găsiţi şi aici, pe blog. Unul dintre ingredientele de bază ale unui hummus adevărat este pasta de susan, numită tahini. Fără de tahini, hummusul nu are deloc, dar deloc acelaşi farmec.

Găsești rețeta de hummus și în variantă video pe canalul nostru de YouTube. Click pe fotografia de mai jos pentru vizionare!

Doar că...tahini în magazinele arăbeşti sau chiar şi în supermaketuri este cam scump, iar la noi acasă se consumă destul de mult. Aşa că la sugestia şi după reţeta unui coleg m-am apucat să mi-l prepar singură. Cam timid prima dată, căci îmi era teamă că chopperulpe care îl aveam atunci nu va putea procesa seminţele dure de susan. Dar s-a descurcat de minune, chiar dacă a trebuit să mixez de mai multe ori, cu pauze ca să nu suprasolicit motorul.

Tahini (pastă de susan) făcut în casă (1)

Între timp am un bleder de masă care face lucrurile ceva mai ușoare și nu mai am emoții atunci când prepar tahini.

La ce folosim tahini

Să fiu sinceră, la noi în casă, în 90% din cazuri, folosim tahini la hummus. Dar aceasta nu este singura lui utilizare. Ce mai puteți face cu tahini? Iată:

  • condimentați carnea preparată la cuptor
  • puneți una-două linguri de tahini la falafel (vezi aici rețeta)
  • puteți pune tahini și în aluatul de fursecuri, vor avea o aromă minunată
  • puteți face tartine cu felii de pâine prăjită și tahini, un mic dejun excelent!

Mod de preparare pentru reţeta de tahini (pastă de susan) făcut în casă

Vezi și rețeta VIDEO mai jos! Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul nostru de YouTube, cred că acesta e cel mai bun moment. Nu rata nici o rețetă! 😉

Înainte să le râşnim, seminţele de susan trebuiesc încinse puţin într-o tigaie antiaderentă, ca să devină casante. Atenţie la acest pas, trebuie doar să le încălzim puţin, maxim 5 minute, amestecând continuu să nu îşi schimbe culoarea pentru că devin foarte amare.

Tahini (pastă de susan) făcut în casă (2)
Tahini (pastă de susan) făcut în casă (3)

După răcire, semințele de susan trebuiesc râşnite cât mai fin. Aici fiecare se descurcă cum poate. Puteţi face operaţiunea asta cu un chopper, cu o râşniţă sau la blender. Va fi nevoie probabil să lăsaţi aparatulsă facă o pauză sau două ca să nu se supraîncălzească motorul, dar veţi reuşi, sunt sigură!

Ce să zic...poate ca tahini cumpărat, făcut industrial e un pic mai fin şi mai cremos decât cel făcut acasă, dar sincer, asta chiar nu contează atât de mult. Tahini de casăestede 10 ori mai ieftin şi în plus, cel mai important aspect: ştim exact ce punem acolo 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tahini (pastă de susan) făcut în casă (4)

Tahini (pastă de susan) făcut în casă

5 from 5 votes

Tipărește Salvează pe Pinterest

Pregătire: 5 minutes minutes

Gătire: 10 minutes minutes

Timp total: 15 minutes minutes

Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

Rețeta Video

Ingrediente

Instrucțiuni de preparare

  • Căliţi maxim 5 minute seminţele de susan într-o tigaie antiaderentă. Atenţie, amestecaţi continuu să nu se ardă pentru că vor deveni foarte amare.

  • Lăsaţi seminţele să se răcească complet, apoi măcinaţi-le de preferat cu un blender, un chopper sau cu o râşniţă electrică.

  • Adăugaţi uleiul şi un praf de sare şi mixaţi cu din nou pqnă obţineţi o pastă fină şi omogenă.

  • Tahini se poate păstra la frigider, într-un borcan cu capac chiar şi 2 luni.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cum se păstrează pasta de susan

Pasta de susan poate fi păstrată foarte bine la frigider, într-un borcan cu capac destul de mult timp, chiar si 2 luni. Dar la cât de uşor şi de rapid se face, eu una prefer să îl fac mai des, decât să fac o cantitate mare pe caresă o ţin în frigider. Depinde de stilul de viaţă şi de gătit al fiecăruia, voi alegeţi ce variantă vi se potriveşte mai bine.

Probabil că ştiţi deja cât e de bun şi de săţios hummusul şi ce bine merge el asortat cu o salată tabouleh, tot de inspiraţie libaneză. Un adevărat festin! 🙂

Spor la pregătit tahini (pastă de susan) făcut în casă!

Tahini (pastă de susan) făcut în casă (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5854

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.